vineri, 16 martie 2012

URIAS GERMAN ALB



Iepurii din rasa uriasul german au ca strămoşi uriaşii belgieni, rasă care s-a format potrivit unor specialişti în domeniu prin anul 1885, în Belgia. Ulterior uriaşul belgian a fost introdus în Germania, iar crescătorii germani au încrucişat iepurii belgieni cu rasele locale din Germania şi au obţinut o nouă rasă "Uriaşul german" care treptat a devenit una din cele mai populare rase din lume şi cea mai grea rasă de iepuri.

Greutatea normală a uriaşului german este de 7 kg. Greutatea minimă este de 5,5 kg. Greutatea maximă este teoretic nelimitată. Sunt indivizi care depăşesc 10-11 kg, însă aceştia sunt mai rar întâlniţi.

Forma corpului - Lungimea corpului este de aproximativ 72 cm, însă sunt şi exemplare cu lungimi mai mari, chiar de 1 metru. Corpul este mare şi alungit. Membrele posterioare sunt puternice, largi şi amplasate paralel cu corpul. Membrele anterioare trebuie sa fie puternice şi sprijinite pe un deget. Crupa este musculoasă şi bine îmbrăcată în muşchi. Coada este purtată în sus.

Părul - este foarte dens şi are o lungime de aproximativ 4 cm. Urechile sunt bine acoperite cu păr.

Cap şi urechi - Capul este mare, cu frunte largă, obrajii puternici cu o suprafaţă bine dezvoltată.
Urechile sunt foarte puternice, groase, cărnoase, purtate în sus şi bine îmbrăcate în păr. Lungimea lor este de obicei aproximativ un sfert din corp. Lungimea ideală a urechilor este de 20 cm, însă sunt indivizi care au urechi lungi chiar de peste 23 cm. Lungimea minimă a urechilor este de 17 cm.
Culoarea - Uriaşul german poate avea diferite nuanţe de culoare. Astfel, cea mai intâlnită culoare este aguti şi gri fier. Sunt prezente şi alte culori precum alb,galben, albastru, chinchilla, negru, însă mai rar.

Prolificitate şi întreţinere

Iepuroaicele sunt bune mame şi fată de obicei 6-8 pui. Uriaşul german fiind o rasă grea se recomandă să fie întreţinută pe strat de paie sau fân mai ales adulţii întrucât sunt predispuşi să facă bătături.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu